Månadens profil - Ronnie Larsson


r

Nu är det dags för en intervju med Kristianstads mest efterfrågade person. Varje gång vi frågat någon vem dom vill att vi ska göra en intervju med så har dom flesta varit eniga.
För att intervjun skulle vara så intressant och så innehållsrik så möjligt så har jag tagit hjälp av min kollega Kristian Johansen, Nosaby IF-spelaren och f.d KFF-profilen Emil Nilsson och till slut talangen som endast förblev en talang Murat Isufi.



Välkommen till jetlagg Ronnie. Hur står det till?
Tack bara bra,

Namn: Ronnie Larsson
Ålder: 52 år
Familj: Hustru Irene 2 vuxna barn Jennie och  Daniel
Klubbar du spelat i: Kristianstad BI och Ovesholms IF
Favoritklubb: Barcelona och Manchester United
Favoritmat: Husmanskost
Bästa film: Gudfadern filmerna
Bästa bok: Trägudars land av Jan Fridegård
Favorithemsida: SR.se för att kunna följa fotbollsresultaten live.

Är du nöjd med säsongen hittills?
Eftersom vi är nykomlingar i Ettan, måste man vara nöjd med att vi ligger 2:a efter 10 spelade omgångar.


Vad har du för förväntningar inför säsongen?
Förhoppningen inför säsongen var att vi skulle ha ett så pass slagkraftigt lag så att vi kunde vara med och slåss om en topplacering.


Vilken spelare tycker du har presterat bäst hittills under säsongen?
"Hirsa" är den spelare som jag tycker varit nyttigast för LAGET så här långt under säsongen.


Har Niklas Nordgren motsvarat dina förväntningar?
Niklas har spelarkvalitéer som skulle kunna göra honom till allsvensk spelare och framförallt under de senaste omgångarna har han visat vilken duktig fotbollsspelare han är, jag är säker på att han kan höja sig ytterligare ett "snäpp" under fotbollssäsongen om han bara får vara skadefri.


Berätta lite om din egna fotbollskarriär.
Jag har spelat fotboll i hela mitt liv, först som ungdoms spelare i KBI och sedan som senior i Ovesholms IF, Jag hade förmånen att spela i OIF under 70-talet, då vi hade ett slagkraftigt lag som kunde utmana de bästa lagen i stan på den tiden ( IFK Kristianstad och Vilans BOIF ). Jag spelade framförallt mittback och central mittfältare. Min möjlighet till satsning på fotbollen var dock begränsad, jag började jobba i sportaffär som 17-åring och affärsjobb i kombination med fotbollskarriär var inte möjligt på 70-talet.


Tycker du att Kristianstad har kapacitet att ha ett lag i Allsvenskan alternativt Superettan?
Stans storlek tycker jag absolut borde räcka till att ha ett lag minst i Superettan.


Vad har städer som Borås, Kalmar och Halmstad som inte Kristianstad har?
Tradition, näringsliv, politiker och en kommun som vill satsa och har tilltron till att ett framgångsrikt Elitfotbollslag på herrsidan främjar hela stadens profil och marknadsvärde. 


Vilka fördelar har Mjällby AIF som klubb förutom att de är etablerade i Superettan?
Jag tycker inte att Mjällby AIF har något som inte Kristianstad har, bortsett från att de har gjort ett bra jobb att ta sig dit de befinner sig idag. Når man Superettan innebär elitstatusen i Svensk fotboll att man får ekonomiskt stöd från SVFF som möjliggör en offensivare satsning. Sanningen är att ekonomin är väldigt avgörande för de sportsliga förutsättningarna.


Förklara vilken roll riskbolaget "Coming stars" har i KFF?
Coming Stars investerar i lovande fotbollsspelare, man möjliggör för KFF att ekonomiskt kunna ha spelare av högre fotbollskvalité i laget. Skulle sedan någon av dessa spelare säljas får Coming Stars avkastning på sitt insatta kapital. Spelare som man på senare år stöttat KFF med är bl.a Marcello, Lillen, Nordgren, Agardius och Roswall.


Enligt många tyckare så hade KFF inte varit där de är nu om du inte kommit in klubben efter degraderingen till trean. Var anser du att du har bidragit med under din tid i klubben?
Det föredrar jag att låta andra svara på.


Ligger det någon sanning bakom påståendet att du betalt varenda plastgrästrå på konstgräset på Kristianstads IP?
Sanningen är att Team Sportia och Sparbanken 1826 stöttade upp ekonomiskt för att kommunen skulle ha ekonomi att anlägga en konstgräsplan ( man hade inte tillräckligt med pengar anslagna för detta i sin budget ). Jag anser att det är ett måste med konstgräsplaner i Kristianstadregionen om vi sportsligt skall kunna konkurrera med andra fotbollsorter.


Var ifrån kommer citatet "kosta vad det kosta vill!" ifrån? Enligt källor så sades det på en sponsorträff.
Jag kan faktiskt inte komma ihåg var och när någon skulle yttrat sig så.


Hos oss fotbollsälskare i Kristianstad så har du smeknamnet "Ronnie the Gun". Var tror du att det syftar på?
Uttrycket kommer ifrån att jag hade en konkurrent och ägare till Intersport i Kristianstad som hette Lars Bengtsson och som alltid ringde och "gnällde" på leverantörerna när jag var "prisaktiv" i min marknadsföring. I sportbranchen kallades han därför "Buffalo Bengtsson" och jag fick smeknamnet "Ronnie the Gun".


Vem tycker du är dem bästa fotbollsspelaren i stan?
Jag tycker att han finns i KFF men avstår att utse någon speciell. Vi har ett antal mycket duktiga spelare i  truppen i år som på olika sätt är tongivande och väldigt betydelsefulla för laget.


Ditt bästa fotbollsögonblick?
Som spelare var Gärdscupfinalerna på 70-talet en folkfest med tusentalet åskådare som besökte Everöd där de flesta finalerna gick, självklart var det extra roligt när vi i Oveholm vann.

Som tränare, när vi spelade Gothia Cup final 96 och tågade in med svenska flaggan till nationalsången på gamla Ullevi.
Som ordförande i KFF, när vi vann serien direkt 2008, en fantastisk lättnad efter den oerhört tunga degraderingen från ettan året innan
Som åskådare, de senaste EM och VM slutspelen där jag varit på plats och njutit av den fantastiska inramningen ihop med tiotusentals svenska supportrar.

Vilken är din främsta egenskap som ordförande?
Skulle kunna vara att jag är väldigt målinriktad, envis och med en vinnarinstinkt som gör att jag inte ger upp i första taget.


Vem är din förebild och varför?
Har ingen speciell förebild, möjligen kan man inte låta bli att beundra Ingvar Kamprads fantastiska sätt att utveckla IKEA till vad det är idag.


Vad är det bästa respektive det sämsta med Kristianstad?
Fördelen är att vi har småstadens gemyt men med större stads utbud, inte minst som handelsstad. Nackdelen kan vara att det känns som Kristianstad har stagnerat i sin ambition att driva och utveckla regionen framåt inom ett flertal områden.


Om du hade fått ändra något i ditt förflutna, vad hade du ändrat på?
Det finns säkert något man hade velat ändra på, med det känns bättre att titta framåt och se möjligheterna för framtiden

Vad tror du det beror på att ett derby i åttonde division mellan Rinkaby-Vanneberga drar mer publik än en seriematch med KFF?
Jag är inte så säker på att det är så, men man kan konstatera att fotbollen speglar den fantastiska "by"sammanhållningen vi har i Kristianstad vid den här typen av matcher, och hur stort fotbollsintresse det finns i vår region.


Vad kan KFF göra för att öka publiksnittet?
Bortsett från att vår målsättning är att spela bättre fotboll och på så sätt klättra i seriesammanhanget, så måste inramningen och gemytet före och under matcherna bli attraktivare och trivsammare.

Väldigt många anser att KFF satsar lite för mycket etablerade/avdankade äldre spelare. Vad är din åsikt i frågan?
Ett bra sammansatt lag består alltid av klass, rutin och unga hungriga framtidsspelare. Jag tror att vår trupp i år i KFF har den lägsta genomsnittsåldern i Söderettan, kritiken känns därför inte befogad.


Vad hände egentligen med storsatsningen som ni skulle göra på ungdomssidan? Med hjälp av Tommy Björk så skulle ni fostra framtidens A-lagsspelare. Men förutom Emil Nilsson så var det ingen annan i årskurs 85 som lyckades ta en ordinarie plats i startelvan. Även efter det så har ni inte lyckats speciellt bra med att fostra egna A-lagsspelare. Har du någon förklaring till det?
Emil Nilsson och Niklas Nordgren tillhörde båda 85 satsningen. Förutom dessa båda har ytterligare 8-9 spelare från denna årgången tillhört KFF:s a-trupp, både som avbytare och som spelare i startelvan, ex  Erik Lindberg, Niklas Svensson, Daniel Holmgren, Jimmy Björk, Daniel Larsson, Cristoffer Jönsson, Fabio Östlind och Andre Johanesson.
Man måste ha klart för sig att får man upp 1-2 spelare från varje årgång som kan vara tongivande i div. 1 och uppåt så är det godkänt, det är inte många föreningar som klarar av det.
Unga spelare från egna leden och regionen som idag tillhör KFF:s a-trupp är bl.a Victor Agardius, Henric Rosvall, Rasmus Nilsson, Muhamet Ahmeti, Jimmy Rosander,  Daniel Kardum, Christoffer Eklund, Niklas Andersson och Philip Sandgren. 9 spelare runt 20 och yngre som fått mer eller mindre speltid under säsongen så här långt i A-laget. Jag tycket att det är ett hyfsat facit på spelare som helt eller delvis fostrats hos KFF.  Vi önskar inget hellre än att få fram duktiga ungdomar som kan ta för sig och jag tycker verkligen att vår tränare Peter Persson "månar" om att ge de unga chansen. Unga spelare har dessvärre inte alltid tålamodet att inse att det tar sin tid att etablera sig i ett  A-lag i div.1.

På tal om egna produkter. Varför värvade ni inte tillbaka Emil Nilsson nu under försäsongen när han var Bosman? Han tränade ju dessutom med KFF under hela försäsongen.
Vi ville gärna knyta Emil till oss inför säsongen. Tyvärr upplevde Peter Persson och tränarstaben att Emil efter ett års bortavaro från fotbollen saknade motivationen och rätt inställning för en 100% satsning på fotbollen, av den anledningen valde vi andra spelaralternativ. Eftersom Emil är en bra kille med stor fotbollstalang hoppas jag verkligen att han i framtiden kan underkasta sig den hårda träning som krävs för att komma tillbaks till fotbollsspel på en högre nivå.

Ligger det någon sanning i att Peter Persson inte ville att Nordgren och Emil skulle spela ihop med risk för grupperingar?
Nej, jag är dessutom säker på att om både Emil och Niklas ingått i KFF:s trupp i år så hade inte detta varit något problem för Peter Persson.

Hur står sig varumärket KFF i konkurrens med KDFF och MAIF i kamp om näringslivets sponsring?
Eftersom Mjällby och KDFF spelar i högre seriesammanhang än KFF så har man ett försprång om sponsorpengarna.
Kan vi ta steget upp till Superettan ökar vår attraktionskraft hos näringslivet.

Vem tycker du är KFF´s bästa spelare under dom åren du styrt klubben?
Den som lyckats bäst och varit mest tongivande i laget måste vara Marcello.

Vilken är din bästa värvning?
Kanske Jens Svensson, vi lyckades värva honom ifrån Grekland under sommaruppehållet. Han var absolut "tungan på vågen" när vi sedan tog steget upp efter höstsäsongen. En mycket bra kille för sammanhållningen i laget och en väldigt duktig fotbollsspelare.

Är det någon ungdomsspelare genom åren som du verkligen trott på, men som tyvärr inte motsvarat dina förväntningar?
Nej det kan jag inte tycka, det är väldigt mycket som spelar in om man skall lyckas. Talang, ambition, skadefrekvens, träningsvillighet och arbetssituation är faktorer som är avgörande om man skall ta steget från talangfull junior till
tongivande a-lags spelare på KFF:s nivå. En del lyckas och har flytet och viljan, andra väljer att spela fotboll på en
lägre nivå för att ha kul och kombinerar detta med studier och arbete. Man måste respektera att man prioriterar olika saker här i livet.

Vad hände egentligen med Tony som hade lekstuga i div.5 förra året i Kristianstad Bois? Det snackades om att han skulle spela för KFF säsongen 2009. Istället åkte han hem.
Tony har kontrakt med en agent som krävde väldigt mycket pengar om han skulle spela kvar i KFF, vilket vår ekonomi inte klarade av. Jag tror att Tony spelar i något lag i Italien idag.

Många tycker att samarbetet mellan KFF och stans mindre klubbar kunde varit bättre. Vad kan stans största klubb göra för att det ska bli bättre på den fronten?
Vi har ett antal föreningar som vi har skrivit samarbetsavtal med och där fungerar det väldigt bra. Sen finns det föreningar som inte vill ha något samarbete och då fungerar det naturligtvis mindre bra. Man kan konstatera att möjligheterna till ett elitfotbollslag i Kristianstad hade ökat om alla föreningar kunnat samarbeta på ett sätt som gynnar
alla parter.
Vi har idag försökt att främja samarbetet med bl.a tränarstöd på ungdomssidan och utlåning av spelare som behöver att spela a-lags fotboll. Jag är övertygad att det finns mycket mer att göra men att det känns som att alla föreningar behöver komma till tals om hur man bäst kan forma ett totalt fotbollssamarbete i Kristianstadregionen. Jag tar tacksamt emot tips och konstruktiva förslag på samarbetsförbättringar som vi kan ta till oss i KFF.

Den här bloggen är en av stans mest välbesökta bloggar. Tror du att den här intervjun kommer att öka besöksantalet?
Tveksamt, men för din skull som har bloggen, kan man ju alltid hoppas.


Vem hade fått spela huvudrollen om man hade filmatiserat ditt liv?
Min son

Hur ofta läser du Jetlagg ?
Jag visste inte att bloggen fanns förrän du ville ha den här intervjun. Jag skall försöka följa den i framtiden.


Har du ett förslag på en profil vi kan intervjua och i så fall varför?
Roger Magnusson, det hade varit intressant att höra en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna, ge sin syn på hur man kan utveckla fotbollen i Kristianstad

Var spelar Kristianstad FF säsongen 2010?
Förhoppningsvis i Superettan

Jetlagg tackar Ronnie för intervjun och önskar all lycka med KFF.


Kommentarer
Postat av: David

Kuuuung är du Jeten.

2009-06-30 @ 18:59:48
Postat av: Fredrik

Intressant intervju ska man väl börja med att säga.

Sen håller jag med Ronnie. Fotbollsklubbarna i Kristianstad måste förbättra samarbetet om vi en vacker dag ska kunna se ett lag från Kristianstad i Allsvenskan.

2009-06-30 @ 22:04:18
Postat av: Andreas

Ja du är så jävla bra Jetmir, hur blir man som dig?

2009-06-30 @ 23:26:44
Postat av: Peter

Måste verkligen tacka både Ronnie och Jetmir för att man har drivit igenom denna intervju. Jag liksom många andra fick många frågor besvarade av Ronnie. Intressant det han skriver om sammarbetet mellan klubbarna, jag håller fullständigt med om att det är ett måste om man skall kunna konkurrera med städer som Kalmar, Halmstad och Borås. Det är inte för sent så jag hoppas att denna intervju kan få folk och fundera och komma med konstruktiva förslag vilket kan gynna Kristianstadsfotbollen.



Fantastisk Intervju!



Tack Ronnie Larsson

2009-06-30 @ 23:47:25
Postat av: AJ

Tack för en riktigt trevlig lässtund. Det va intressanta frågor och bra svar. Fortsätt så!

2009-06-30 @ 23:52:58
Postat av: chrille

Ja, det är ju tråkigt att inte alla klubbar vill vara med. Vet att VMA och KFF har ett samarbete som göra att VMA kan låna spelare under 22 år med kort varsel vilket gynnar båda lagen och spelarna som behöver känna på a-lagsfotboll. Den sortens samarbete eller liknande behövs för att vi ska få bättre fotbollslag i kristianstad.

2009-07-01 @ 00:35:37
Postat av: KFF

Kristianstad FF utan Ronnie Larsson hade spelat i div.3 tillsammans med blåbärsklubbar som Nosaby och VMA.

Härlig intervju!

2009-07-01 @ 11:38:09
Postat av: Max

Riktigt bra jobb av Jetmir, Johansen och co! Många som gått och väntat på denna intervju.

2009-07-01 @ 11:46:12
Postat av: Berhan

Ronnie the Gun

Han verkar vara som Kristianstads egen Berlusconi! Fett najs asså! Kul med maffia i Kristianstad!

2009-07-01 @ 12:33:04
Postat av: Kaká

bara han inte säljer Niklas Norgren så som milan sålde Kaká....

2009-07-01 @ 12:43:34
Postat av: Boif

Så där värst bra koll på ungdomsleden har du nog inte herr Larsson.. Nicklas Andersson kommer från Önnestad och inte från Kff:s ungdomssektion.. Annars bra intervju..

2009-07-01 @ 18:05:05
Postat av: Anonym

vet du vad Habbo är ?

för et finns en kille som heter Jetmir e d du?

2009-07-01 @ 19:31:55
Postat av: Hans

Mkt bra intervju. Kul att Ronnie bjuder till och visar var skåpet skall stå. Hoppas att man nu kan få till ett bra sammarbete som kan sätta Kristianstad på fotbollskartan.



Mvh



Hans

2009-07-01 @ 23:54:25
Postat av: Till Boif

Så värst bra läser du inte Boif för där står spelare från egna leden OCH REGIONEN! Bra intervju!

2009-07-02 @ 08:53:27
Postat av: Nils

Bra intervju!

2009-07-02 @ 09:56:51
Postat av: Till Boif II

Haha, skojare! Du borde kanske läsa ordentligt innan du yttrar dig.

Citerar föregående skribent, "DÄR STÅR SPELARE FRÅN EGNA LEDEN OCH REGIONEN"



En mkt bra intervju för övrigt!

2009-07-02 @ 21:23:41
Postat av: Cribbe

Problemet med Kristianstad är att blåbärslagen ( Nosaby, VMA, mm har fått visioner. Dom tror att dom kan bli det nya Mjällby, Åtvid, Ljungskile. Det är fel, för vi har Kff och dom skall vara laget alla i stan skall vilja spela för. Helt rätt av Ronnie men jag tycker att man bör agera och göra ngt av sina planer. Fantastisk person Ronnie Larsson och jag hoppas verkligen att hans intresse för Kristianstadsfotbollen fortsätter för annars kan vi hälsa hem.



Cribbe

2009-07-02 @ 21:33:17
Postat av: Till Cribbe

Jag håller med dej Cribbe men man kan inte bara sitta och förvänta sej att Ronnie skall dra i alla trådar. Nosaby, VMA måste åxo engagera sej ihop med alla småklubbar. Sen så har jag sj fått uppfattningen att KFF inte har respekterat mindre klubbar heller, dvs att dom har krävt pengar för sina spelare men inte velat betala för spelare dom varit intresserade av och det kan vara en anledning till att det krisat med många spelare.



Fortsätt skriva Jetmir, fantastisk Blogg

2009-07-02 @ 23:21:03
Postat av: chrille

Tror nog inte nosaby och vma har visioner om att "gå om" kff, men det vore ju bra om ngt av dem lagen gick upp kanske division samtidigt som kff gjordet det...

2009-07-03 @ 00:04:26
Postat av: Svahn

Ronnie e Snål

2009-07-05 @ 15:21:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0