Straffbingo!



Jetmir skrev tidigare lite om samhällets olycksbarn i sitt inlägg "Fullsketen"  vilket fick flera läsare att tänka efter däribland undertecknad. Spinner vidare på temat samhällsreflektion.

Efter att ha läst i Kristianstadsbladet om det s.k Hammarslundsmålet där en av de åtalade fick 9 år för människorov, mordförsök och grovt utpressningsförsök så tycker jag det känns som adekvata och kännbara straff. Visst man kan diskutera hur rehabiliterande fängelsestraff är men det tänker jag inte gå in på. Tänkte mer diskutera hur jag tycker att straffskalan varierar för liknande straff.

Läste på åttiotalsinternet (text-tv) om en 24-årig bensintjuv som körde ihjäl en 60-årig man utanför Karlskrona. Offret blev påkört när han skulle hindra 24-åringens kamrat från att stjäla bensin från parkerade bilar. När männen försökte fly så backade de över 60-åringen som senare avled av skallskador. Domen föll i dagarna och straffet blev 1 och ett halvt års fängelse. WTF! 24-åringen säger att hans uppsåt inte var att döda. Hallå! Kör man över någon med en bil så nog fan måste man fatta att man kan döda personen. 24-åringen dömdes även för stöld och häleri vilket var inbakat i straffet. 1½ års fängelse totalt!

Börjar undra om inte rättsinstanserna fattar att en bil kan användas för att döda någon. Ser samma tendens när fyllon sätter sig bakom ratten. Detta drabbade en flyktig bekant till mig på vägen mellan Kiaby och Fjälkinge. Kan läsa mer om det här. I korthet, fyllo kör ihjäl man, fyllo får sitta 1 och ett halvt år i fängelse. Lite ett tema det där med 1 och ett halvt.

Kan sitta här och bara ta upp exempel och diskutera hur jag tycker straffskalan varierar för olika brott som i slutändan resulterat i att en människa dött.  Tycker i vilket fall som helst att 24-åringen i ovanstående text kom undan billigt.

//Johansen

Kommentarer
Postat av: Jetmir

Det finns tyvärr inget annat att säga än att det Svenska rättsystemet är under all kritik.



Folk får korta straff. Sköter dom sig så kommer dom ut efter 2/3 delar av tiden eller t.o.m halva tiden.

Dom har kabel tv och även TV-spel där.

Dom har värme, färdiglagad mat och ingen jävel som sparkar ut dom för att dom inte betalar hyra.



För många är livet bättre i fängelset än utanför.



Har en barndomskompis som sitter inne oftare än han är ute. Detta är hans ord.

2009-02-20 @ 11:43:42
URL: http://jetlagg.blogg.se/
Postat av: Berat

Kanske hittar en fin 2:a där inne, ska in på ABK:S hemsida och leta. Fint och slippa hyran!

2009-02-20 @ 11:59:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0