Att filma eller inte filma?



Det är frågan! Tänker ägna ett inlägg till att diskutera ”filmning” inom fotbollen. Känner mig ganska lämpad till att göra detta då jag blev utnämnd till årets filmare i supersexan. En utnämning jag tar med ro, varför jag gör det kommer nog att framgå av mitt inlägg.

 

Vad är förresten filma? Tror att det viktigt att ha begreppet klart för sig. Hoppas här att ni bloggbesökare hjälper mig att bena ut begreppet.

 

Är man filmare om man trillar mycket i en match till exempel? När Ljungberg var som bäst låg han rätt mycket i gräset, är han en filmare? Tror jag inte många skulle säga. Inga svenskar i alla fall.

 

Jag tror personligen att det är viktigt att skilja på filma och förstärka. Filma sysslar inte särskilt många fotbollsspelare med men förstärka sysslar flertalet med och säkert utan erkänna det. Nu säger säkert Bosse Back från Kiaby, 105 pannor tung, att han minsann aldrig har förstärkt. Det må så vara! Men jag kan intyga att jag sett många fotbollsspelare i klass med mitt fiktiva exempel Bosse Back som lagt sig ner i gräset efter en närkamp med någon som vägt häften så mycket. Hur kommer det sig? Kollar du på rugby så inte fan lägger sig 105-kilos killar på gräsmattan såvida de inte fått pungen i kläm i suspensoaren eller brutit ett ben.

 

Vet att det finns flera läsare här som inte tycker att filma eller förstärka är en del av fotbollen. Tycker samma läsare att tröjdragningar, stämplingar, nypas, trycka ner och bensaxar är en del av fotbollen? Säkert!

 

Jag tycker att båda företeelserna är en del av fotbollen och utan dem vore det inte samma sport. Hur hade det sett ut om bara den ena företeelsen funnits? Då hade det antingen sett ut som rugby eller dess ”motsats” rytmisk sportgymnastik. Jag tror att det i slutändan handlar om vilken fotboll man föredrar och en balans mellan de båda företeelserna.  

 

Sammanfattningsvis

Jag har lämnat lite luckor i argumenteringen för er läsare att fylla i. Med- eller motargument mottages. Jag tycker givetvis som alla andra att filma är illa, speciellt i den bemärkelse som Gillardino gör i videon nedan eller likt hans norska adept.

 

Någon sammanfattade det så här: "Att stå på benen när du faktiskt utsätts för ett regelbrott är korkat.  Lika korkat är det att slänga sig när du inte blir utsatt för ett regelbrott." Eller?!? Tror att detta citatet får avsluta inlägget....vill bara slutligen säga.

-Tur att vi har domare!


Johansen

 

 

Gillardino



ESPN sammanfattar VM 2006 års värsta filmningar. Amerikanarna älskar att göra sig roliga över fotbollen.




Den norska Gillardino, kanske till och med sämre än orginalet.
 

Kommentarer
Postat av: Dzemal

Gillardino den jävla zigienaren... Precis som under hela hans tid i Milantröjan så tänkte han två minuter för sent även i den situatuionen...

2008-12-04 @ 11:40:04
Postat av: Micke





Det ör ju helt sjukt att just Johansen ska kalla någon för filmare. Helt jävla sjuuukt!

2008-12-04 @ 12:32:10
Postat av: Johan

Håller med Johansen. Men vi Svenskar tycker jag är ganska ärliga medans personer från fattigare bredgrader oftast väljer att förstärka.

Vilket inte alltid behöver vara fel.



Tror dock inte att det är många i Kristianstadstrakten som väljer att filma.

Förutom Johansen och några spelare från Näsby då. Som efter att dem försökt filma väljer snabbt att resa sig upp för att börja skrika och hota.

Men dem är säkert trevliga utanför planen.

2008-12-04 @ 12:53:21
Postat av: odaka

Ljungberg la sig ofta lätt, men det fanns alltid kontakt när det skedde och merparten av dessa situationer var absolut inte inne i straffområdet. Saken är den att när en situation sker inne i straffområdet så vet spelare att de har så mycket att vinna på att lägga sig och så relativt lite att förlora. En straff innebär i nästan alltid ett mål och därför tycker jag att filmning (ffa i straffområdet) är bland de mest fega fulknepen som tas till i fotboll.

Skulle man sedan lägga sig varje gång det är någon kontakt i fotboll skulle det helt plötsligt bli en väldigt tråkig sport att kolla på med fler spelavbrott och mer dötid än i amerikansk fotboll. En sådan sport hade jag varken varit intresserad av att delta i eller titta på.

Viva España!

2008-12-04 @ 13:27:32
Postat av: Om Johansen

Som vi alla vet fik Johansen utmärkelsen som största filmare. Många säger att det är välförtjänt, andra menar på att han har blivit tappad i trappor mm i sin tidiga ungdom och förlorat stora delar av sitt balanssinne. Sen har vi hypotesen om att rutinerade spelare har lärt sig att det kan vara fördelaktigt att "filma". Jag vet inte, Johansen kanske bara är grymt rutinerad och som vi alla vet, utan filmbevis så har det aldrig hänt!

2008-12-04 @ 14:13:25
Postat av: daniél

klart man ska filma då och då. allt för laget!

2008-12-04 @ 15:46:15
Postat av: Mattias

Ljungberg är en ilmare, inget snack om saken. Tycker att det är precis lika illa att han filmar som när tex Gilardin eller Pippo Inzaghi filmar. Grejen är att man kan göra det olika snyggt, gör man det efter själva situationen så är det inte snyggt. Det som jag retar mig mest på med filmningar är själva reaktionerna efteråt som många av filmarna har. "Va, har jag?"

2008-12-04 @ 17:05:35
Postat av: ibra



självklart är det han som ska skriva om detta då han är tom värre än gila. fotboll är en fyisk sport stå upp o spela efter det

2008-12-04 @ 19:51:23
Postat av: Johansen

Några insiktsfulla inlägg och några mindre insiktsfulla.



Till ibra: Värre än Gillardino? Vet inte om du sett några matcher som jag spelat i år. Verkar inte så. Om jag hade varit en sån hemsk filmare borde det inte resulterat i en massa varningar för filmning eller har jag lurat en hel domarkår?



Kan alla som skrivit inlägg här ärligt säga att de aldrig förstärkt. Är det detsamma som en filmning? Jag vill hävda att de flesta förstärker. För nog kan de flesta stå upp eller endast snubbla lite vid en fällning, eller? Såg någon när "Horse Face" van Nistelrooy blev fälld i straffområdet i EM senast, en klar straff, men icke. Varför? Jo han valde att inte ramla. Rätt eller fel?

2008-12-04 @ 21:00:45
Postat av: Mattias

Rätt eller inte, befriande var det iallafall.

2008-12-04 @ 21:36:05
Postat av: Johansen

Kan hålla med! Men varför måste man ramla för att det ska bli straff? Kanske Domar-Goran som läser denna bloggen kan reda ut hur domarna ser på saken. Oh shit! Nu glömde jag att blogginnehavaren himself är domare, nu får jag säkert skit av Jet! ;) Hoppas givetvis han ger sin syn på saken.

2008-12-04 @ 23:05:12
Postat av: negan

alla filmar mer eller mindre...jag mer:)

2008-12-05 @ 10:55:42
Postat av: Jetmir

Är man inne i straffområdet och får en smäll som försvårar läget till målchans så ska man lägga sig.

Det är en del av fotbollen.

Jag tycker domarkåren i t.e.x PL ha för höga gränser på vad som är frispark eller straff.

Om du tillåter det mesta så försvinner konstärerna och genierna från fotbollen och allt som finns kvar är spelare som Roy Keane,Gareth Barry,John Terry,Winnie Jones,Wayne Rooney och Gennaro Gattuso som går ända in i kacklet men som inte kan slå en 2 meterspassning eller göra sin gubbe.



Så filmning behövs om fotbollen skall förbli lika underhållande.

2008-12-05 @ 11:35:31
Postat av: Mattias

Har du aldrig sett Rooney slå en tvåmeterspass så har du nog aldrig sett honom spela. En fantastisk fotbollsspelare som egentligen har allt; styrka, teknik, snabbhet och framförallt hjärta. Tycker det där med att engelska spelare inte har någon teknik är myt som vi ska ta död på här och nu. Tycker att de kan ha väl så bra teknik som spelare från södra europa. Grejen är bara att det går så otroligt fort i PL.

2008-12-05 @ 15:53:25
Postat av: ibra





johansen, de bara för det är mestadels gubbar som dömmer i 6an och inte har bra syn....så fort man ramlar är det frispak enligt dem

2008-12-05 @ 16:45:07
Postat av: Goran

Johansen, vad som gäller v Nistelrooy i EM så borde han inte ha fått straff eftersom han fick med sig bollen men samtidigt kan man tycka att han skulle fått straff pga den halvtaskiga fördelen. bra att du inte frågar jetmir för hade bara sagt "inte straff" (holland mötte italien).



Ibra: 2009 kommer vi unga domare ta över sexan så oroa dig inte

2008-12-05 @ 17:18:48
URL: http://ottifemma.blogg.se/
Postat av: Adde

Då föredrar ja som det har varit. Unga tittar för mycke på tv o tror dom dömmer i spanien eller något :P

2008-12-05 @ 18:29:15
Postat av: Adde

Domare blir värdelösa fotbollspelare som vill ha med ett finger i fotbollen :D

2008-12-05 @ 18:30:39
Postat av: Goran

Adde: vad förväntar du av oss domare? Klart att vi är värdelösa spelare. Men tänk så¨här grabben, utan domare blir det ingen fotboll. Sen att du varken är bra som spelare (troligen) eller domare är en annan femma.



Börja kritisera dig själv innan du kritiserar andra ;)

2008-12-05 @ 20:17:59
Postat av: Coach

Vad tycker ni om Murat då? E han en filmare?

2008-12-07 @ 19:43:10
Postat av: Sofia

Har du hittat ämnet på min blogg eller? ;) haha. Italiensk skitfotboll säger jag bara, dem filmar mer och spelar mindre fotboll än i alla andra ligor!

2008-12-08 @ 18:26:13
URL: http://sofiatjernberg.bloggagratis.se
Postat av: Johansen

Ha ha ha! Fet chans! Hur menar du med mindre fotboll? Är bollen mindre, spelarna mindre eller menar du att filmningen tar så mycket utrymme så att det blir kortare speltid?

2008-12-08 @ 18:38:01
Postat av: Emil N

Spelar man i div 6 i sverige får man ha överseende med värdelösa domare och vice versa!

Man kan inte lira i korpen och tro att Colina ska hålla i pipan! är nog jämt skägg mellan domare och spelare i "supersexan"

2008-12-09 @ 00:03:47
Postat av: Emil N

Sen är min ståndpunkt i ämnet att destruktiva spelare inte ska ha en fördel med "tjuvknep", blir man ruffad så att chanserna blir betydligt sämre är det klart man ska förstärka! Som försvarare ruckar på reglerna kan anfallarna göra det samma! Sen finns där självklart gränser men det är upp till domaren att avgöra!

2008-12-09 @ 00:08:52
Postat av: Johansen

Klockren kommentar!

2008-12-09 @ 12:07:38
Postat av: Goran

Det spelar ingen roll om det är Martin Hansson eller jag som dömer. Vi får ju lika mkt skit av spelare och publik ändå. Ta o testa döma själva så får ni se om ni gör det bättre ;)



Johansen: typiskt kvinnor att de ska snacka en massa. Trots att det är min domarkamrat så har jag svårt att försvara henne haha

2008-12-09 @ 20:09:04
Postat av: Jetmir

Sofia lilla gumman ;).

Du är säkert snäll när när du sover men något om fotboll kan du inte.

2008-12-09 @ 23:06:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0